Индия реши да ограничи продажбата на захар на международните пазари само

...
Индия реши да ограничи продажбата на захар на международните пазари само
Коментари Харесай

Индия ограничава износа на захар в света

Индия реши да ограничи продажбата на захар на интернационалните пазари само дни, откакто забрани износа на пшеница, съобщи Си Ен Ен. В изказване в сряда индийското държавно управление съобщи, че ще ограничи износа на захар до 10 милиона тона за пазарния сезон, който продължава до септември, с цел да поддържа цените под надзор. Търговците също по този начин са помолени да търсят " изричното разрешение " от управляващите, в случай че желаят да изнасят захар сред 1 юни и 31 октомври.

Индия е най-големият производител на захар в света и вторият по величина експортьор след Бразилия. Правителството на Нарендра Моди съобщи, че би трябвало да предприеме дейности за поддържане на запасите от захар в страната след " невиждан растеж на износа " предходната година и през сегашния сезон.

Ходът за ограничение на износа идва в миг, когато годишната инфлация на дребно в третата по величина стопанска система в Азия доближи 7,8% през април - най-високото ниво от близо осем години. Големите производители лимитират износа на селскостопански артикули поради коронавирус рецесията и шока в предлагането, провокиран от нашествието на Русия в Украйна през февруари.

Глобалната продоволствена неустановеност доближи равнища, невиждани от финансовата рецесия през 2008 година, и единствено ще се утежнява, в случай че няма нападателна интервенция за справяне със обстановката, сподели специалист по продоволствената неустановеност пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации тази седмица.

Нахлуването на Русия в Украйна " не стартира рецесия в продоволствената сигурност, само че добави гориво към огъня ", сподели Сара Менкер, основен изпълнителен шеф на Gro Intelligence - глобална компания, която употребява изкуствен интелект, публични и частни данни за прогнозиране на трендовете в предлагането на храна. " Това не е циклично. Това е сеизмично ", сподели Менкер по време на особено съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. " Дори войната да завърши на следващия ден, казусът ни с продоволствената сигурност няма да изчезне скоро без съгласувани дейности ", сподели тя.

Преди да стартира спорът сред Русия и Украйна двете страни държаха общо една трета от международния експорт на пшеница и бяха в топ пет на най-големите експортьори на царевица. В комбиниране с необятно публикувания дефицит на торове, проблеми с веригата за доставки и рекордни засушавания, светът разполага с пшеница за към 10 седмици, сподели Менкер.

Изпълнителният шеф на Световната продоволствена програма на ООН Дейвид Бийзли предизвести Съвета за сигурност, че войната в Украйна е основала " невиждана рецесия " заради ескалацията на цените на храните, които към този момент провокират митинги и протести и възходящ апетит. Кризата може да добави най-малко 47 милиона души към 276-те милиона гладуващи преди нахлуването на Русия в Украйна.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР